29.12.2014

Joulukuun Voittaja-näyttelyt kruunasivat loppuvuoden. Kiitos kaikille osallistujille! 
 
Parhaasta tuloksesta vastasi tällä kertaa Helsinki Winneriin osallistunut Zeta (CS Avrei Zampe d'Orsa), joka Jennin handlaamana oli päivän paras narttu saaden viimeisen sertinsä. Näin ollen Zetan nimen eteen kirjaillaan jatkossa FI MVA sekä HeW-14. 
 


Messukeskuksessa joukkueestamme olivat myös Cara (FI MVA Etrusca), Liina (CS Bella Birbante) ja Koda (CS Balla Coi Lupi). Cara ja Liina saivat kumpainenkin ERIn, mutteivät sijoittuneet enää suurissa kilpailuluokissa. Koda sai EH:n ja sijoittui neljänneksi luokassaan kumpanakin päivänä. Koiruudet esiintyivät oikein kivasti, joten tästä on hyvä jatkaa! Jennille jälleen kerran suuri kiitos koirien kauniista esittämisestä!
 

Kuvassa: Come Se Balla Coi Lupi "Koda"
 

Kuvassa: Come Se Bella Birbante "Liina"
 

Kuvassa: FI MVA Etrusca
 
Kiitos kuluneesta vuodesta kasvattien ja yhteistyökoirien omistajille. Vuosi on ollut tapahtumarikas ja oikein mukava, suurella innolla odotamme, mitä ensi vuosi tuo tullessaan! Toiveissamme on pentue Zetalle, pentusuunnitelmia päivitellään Pentuja-sivulle aika ajoin. 
 
Kiitos myös Kuvauksellista Photography-tiimille koirien kauniista ikuistamisesta eri tapahtumissa!
 
Oikein hyvää Uutta Vuotta 2015 kaikille, ensi vuonna nähdään! 

2.12.2014

Käväisimme marraskuussa Jyväskylässä hakemassa Zetalle kolmannen peräkkäisen varasertin. Jenni saapui taas pitkän matkan takaa Zetaa esittämään, siitä hänelle suurin kiitos! Ilo on katsella, kun koira esiintyy edukseen taitavissa käsissä. Kehässä viipottivat myös Molly ja Omar mukavin tuloksin (ERI ja EH/3). 
 


Seuraava tilaisuus olikin sitten ihan kotikulmilla marraskuun lopulla, kun Kangaslaan ryhmänäyttelyyn kävi tiemme. Jännitys oli sikäli huipussaan, että mukaan oli ilmoitettu myös Nube. Johan tuo aikamiespoika pian täyttää kaksi ja takana on vain pentunäyttely 2013 kesältä. Emme ole pitäneet kiirettä näyttelykehiin, kun Nube on ollut koko nuoruutensa niin kovin hoikka poika ja toisekseen vieraan ihmisen kopelointi ei ole ollut jätkän mieleen milloinkaan. Vaan joskushan se on aloitettava?
 
Saavuimme paikalle noin varttia ennen kehän alkua ja siinä kiireesti muutama tuttava Nuben kävikin läpi. Ikävä kyllä viimeisen harjoitusarvostelijan kanssa homma ei mennyt ihan nappiin, vaan poika pääsi säikähtämään kehuksi tarkoitettua kylkeen taputusta. Siitäpä sitten meidät kuulutettiin kehään ja tämä vasta koetty järkytys näkyi esiintymisessä alusta alkaen. Nube kuitenkin keräsi rohkeutensa ja pienen alkukyykisteyn jälkeen uskaltautui käsiteltäväksi ja suostui ajoittain jopa esiintymään edukseen. Tulokseksi saimme EH:n varsin hyvällä arvostelulla, leveitä etuliikkeitä lukuunttamatta mitään ulkoista vikaa ei löytynyt. Nyt lunastan lupaukseni ja vetäisen Nubelta talveksi turkin alas, katsotaan näytelmähommia turkin kasvettua takaisin. 
 
Ja niin, tulihan se toinen serti Zetalle (sij PN2), kun sekin pääsi Kangasalan kehään sinkoilemaan tuttuun, melko villiin tyyliinsä. 
 
Lopuksi vielä sellaisia uutisia, että meillä olisi toiveissa saada Italiasta Suomeen eräs tietty, mielenkiintoista sukulinaja edustava urospentu tutkitusti terveistä vanhemmista. Vanhemmilla on viralliset lonkka- ja kyynärlausunnot, kummallakin A/A ja 0/0, sekä tarvittavat geenitestit tehtynä. Poju olisi joulukuussa luovutusikäinen, joten jos luet sivujamme ajatuksella pennunhankinnasta, ja urospentu voisi tulla kyseeseen, niin ota rohkeasti yhteyttä! 
 
 


1.10.2014

Tervetuloa Suomeen Lobo, virallisemmin Regun Lobo! Lobosta lisää sen omalla sivulla.
 

Kuvassa: Regun Lobo 1 v 3 kk iässä

Ja tervetuloa maailmaan Todan (CS Avresti Scelto Me) ja Martan (FI MVA Cappuccino) viisi valloittavaa pienokaista! Pennuista lisää täällä.
 

Kuvassa: Yksi Todan (CS Avresti Scelto Me) ja Martan (FI MVA Cappuccino) 4-viikkoisista pennuista
 
Varsinaisia virallisia kisa- tai tuloskuulumisia ei ole nyt tullut, mutta kerrottakoon, että Rossi on alkusyksystä käynyt sekä tokon että rallytokon möllikokeissa mukavin tuloksin. Niistä Jennin omassa blogissa lisää. Rossi on myös ahkerasti harjoitellut jälkikeppien ilmaisuja, aloittanut doboa, kokeillut sorsametsästystä ja flyballia. Rossista on moneksi! Jennille kuuluu siitä toki suurin kiitos, kun jaksaa viedä koiraa erilaisiin harrastuksiin.
 
Lisäksi Nube (Mighty Monegat's Ferdinando Fern) löysi ensimmäiset luonnonvaraiset tryffelit muutama viikko sitten. Olemme löydöstä erittäin onnellisia, sillä nyt on todistettu, että pojanklopilla on kuin onkin kykyjä rodunomaiseen työskentelyyn. Matkaa meillä on vielä paljon kuljettavana työskentelyvarmuuden kanssa, mutta mihinkäs tässä kiire terveen, vilkkaan ja innokkaan koiran kanssa. Olemme treenailleet lisäksi tottista sekä Zetan että Nuben kanssa ja sekin treeni alkaa tuottaa kivasti tuloksia. Tiedä vaikka ensi keväänä jo kokeeseen uskaltaisi, mutta katsotaan nyt ensin tuo talvikausi. Näyttelysuunnitelmia on Sekä Nuben että Zetan varalle, ja kun ahkerat ja innokkaat kasvatinomistajat ovat myös ilmoittaneet koiriaan näyttelyihin, niin taitaa tämäkin syksy edetä mukavan yhdessä touhuamisen merkeissä. 
 

Kuvassa: Zeta (CS Avrei Zampe d'Orsa), Cara (FI MVA Etrusca), Liina (CS Bella Birbante), Helga ja Nube (Mighty Monegat's Ferdinando Fern)
 
 
 

26.8.2014

Vuoden hektisin jakso koiraihmisellä ajoittunee kesälomaan. Vietimme lomalla hauskan Come Se -viikonloppuleirin yhdessä kasvatinomistajien ja yhteistyökoirien perheiden kanssa, kävimme porukalla lagottojen erikoisnäyttelyssä mukavin tuloksin, piipahdimme Jussin kanssa Etelä-Ruotsissa uroksenkatsomisreissulla ja ehdinpä vielä Lagottoviikon konferenssiinkin. Nyt on hyvä vähän huilata ja nauttia koirien kanssa ennen syksyn sade- ja loskakelejä, joita seuraa toivon mukaan reippaalla pakkasella varustettu alkutalvi. 
 
Erkkarissa ensiesiintymisensa virallisissa luokissa tekivät Bette (CS Brezza Serale), Koda (CS Balla Coi Lupi) ja Liina (CS Bella Birbante), kaikki ERInomaisesti! Putu (CS Avrei Freccia Avanti) ja Pucci (Vespucci) olivat tuomarin mielestä Erittäin Hyviä. Cara (FI MVA Etrusca) ja Zeta (CS Avrei Zampe d'Orsa) olivat tällä kertaa Sertin Arvoisia, ja Zeta viipotti iloisesti lopulta parhaaksi suomalaisksi nartuksi voittaen ensin ison avoimen luokan ja sijoittumalla PN3:ksi kahden ulkomaisen valion jälkeen. Hyvä Käpy! Olemme meidän pienestä ruskeasta kiitäjästä todella ylpeitä. Jennille tuhannet kiitokset koirien hienosta esittämisestä!
 
Ruotsin reissusta sen verran, että löysimme sen, mitä lähdimme etsimään ja pentuesuunnitelmat ensi vuodelle etenevät mukavasti. 
 
Nuben (Mighty Monegat's Ferdinando Fern) kanssa olemme kunnostautuneet tryffeliharjoittelussa, ja treeni alkaakin tuottaa mukavasti tuloksia. Nube on oppinut tunnistamaan myös suomalaisia tryffeleitä italialaisten ja sveitsiläisten ohella, ja pienellä ohjaajan avustuksella se etsii sekä piilotettuja että luonnonvaraisia tryffeleitä oikein tarmokkaasti. Zetan (CS Avrei Zampe d'Orsa) kanssa ollaan keskitytty nyt enemmän tottikseen, josko sitä vaikka pian tokon ALO-luokan ovea käytäisiin koputtelemassa.
 

 
Toda (CS Avresti Scelto Me) kävi Mustasaaressa neljännessä näyttelyssään ja sai EH:n, tuomarina oli Harto Stockmari. Vaikka poika olisi mielestämme paremmankin tuloksen arvoinen, olemme tähän enemmän kuin tyytyväisiä, sillä nyt Todakin sai virallisen "naimaluvan", eli toisen jalostusohjesäännön edellyttämän näyttelytuloksen. Toda kyllä vähän malttamattomana poikana ottialkukesästä pienen varaslähdön ja odottaa nyt ensimmäistä pentuettaan pian syntyväksi Tubero d'Oro-kenneliin. Toivotamme emälle, pennuille ja kasvattajalle kaikkea hyvää! 
 
 
11.5.2014

Kevät on ollut varsin koiramainen ja monenmoista ollaan yhdessä kasvatinomistajien ja yhteistyökoirien kanssa saatu aikaiseksi. Cicon, Puccin ja Putun kanssa kävimme luonnekuvauksessa. Ikävä kyllä Pucci päätti hyvän alun jälkeen kieltäytyä kulkemasta haalarille sen ollessa ylösvedettynä, joten kuvaus keskeytettiin. Cicon ja Putun osalta suuria yllätyksiä ei tullut, tarkemmat tulokset tulevat jossain kohtaa KoiraNetiin. Putu olikin jo kolmas A-pentueen luonnekuvatuista koirista, kiitokset omistajille aktiivisuudesta!
 
Cico kävi virallisissa selkäkuvauksissa, tuloksena kaikilta osin normaali selkä, eli LTV0, VA0 ja SP0. Lisäksi Cico sai lagottojen kertymäsairauden osalta varsin ilahduttavan normaali-tuloksen Helsingin Yliopiston tutkimusryhmältä. Näin ollen sekä A- että B-pentueet ovat taudin suhteen normaaleita (normaaleista vanhemmista). Myös Koda (CS Balla Coi Lupi) kävi antamassa verinäytteen tutkimusryhmää varten, joten laskelmieni mukaan jo viiden CS-kasvatin sekä molempien pentueiden vanhempien verinäytteet ovat geenipankissa talletettuina. Se on todella hieno juttu!

Hyvinkään pentunäyttelyssä näytelmäuraansa aloittelivat Liina (CS Bella Birbante), Jena (CS Borbotta Il Caffè) sekä Koda (SC Balla Coi Lupi) oikein hienoilla esiintymisillä, joilla irtosi jokaiselle kunniapalkinto. Liina ja Koda voittivat pikkupentuluokat. Jokaisen pennun arvostelulappuun oli kirjoitettu maininta ilosesta ja reippaasta esiintymisestä. Tästä on hyvä jatkaa!


Kuvassa: Liina, Jena ja Koda Hyvinkään pentunäyttelyn jälkeen

Come Se -tapaaminen järjestetään tänä vuonna heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Tammelassa Forssan lähellä. Mukaan ovat lämpimästi tervetulleet kaikki kasvatit sekä yhteistyökoirat perheineen. Luvassa on erilaisten lajien treenailua kunkin osaamistason mukaisesti, yhdessäoloa, grillailua ja saunomista. Toivoisimme ilmoittautumisia esimerkiksi sähköpostilla, jotta pystymme varautumaan ruoka- ja majoitusjärjestelyihin. 

Pentusuunnitelmistamme on nyt kyselty useampaan otteeseen. On varsin ilahduttavaa, että alkava kasvatustoimintamme herättää luottamusta ja kiinnostusta. Tässä vaiheessa suunnitelmat ovat kuitenkin vielä melkolailla auki. Sen verran voin kertoa, että narttuehdokkaita ovat Peppi (Chicabeams Santuzza) ja Zeta (CS Avrei Zampe D'Orsa) ja todennäköinen ajankohta pentueelle on vuosi 2015, mutta lopullisia päätöksiä asioista ei olla vielä tehty. Uroksia mietitään paraikaa ja yhtä on tarkoitus lähteä katsomaan hieman pidemmän matkan taakse, kunhan saadaan aikataulut lyötyä lukkoon. Pentuesuunnitelmat julkaistaan kotisivuilla heti, kun ne ovat valmiit. 


3.3.2014

Talvi on ollut suorastaan onnettoman lyhyt ja vähäluminen. Koirien juoksuttaminen järven jäällä jäi lyhyeksi iloksi heikkojen jäiden ja jäällä olevan veden vuoksi, joten lähitienoon metsät ovat tulleet nyt erityisen tutuiksi. Nube ja Zeta ovat treenailleet pääasiassa tokoa, doboa ja agilityä ja siten omaksi huviksi kaikenlaista pientä aivojumppaa. Helga voi suorastaan loistavasti, ja naurammekin aina sen törttöillessä, että dementikolle on koittanut jälleen ihan uusi kevät, ties monesko tänä vuonna.
 
 
Kuvassa: Nube, Zeta ja Helga nauttimassa järven jäällä riehumisesta
 
B-pennut kasvavat kohisten ja ovat ihastuttaneet reippailla ja vilkkailla luonteillaan. Suurin osa on aloittanut tai aloittamassa pentukoulua ja osoittaneet hyvää koulutettavuutta. Pennut ovat hyvin energisiä ja aktiivisia, ja kaikki viisi olemme tavanneet vähintään kertaalleen luovutuksen jälkeen. Muutamalla pennulla on ollut korvissa hiivaa, ja näihin on ollut hoitona Canofite-tipat. Muuten pennutkin ovat saaneet olla terveinä. 
 
 
Kuvassa: Koda (CS Balla Coi Lupi) ja Nube 
 
Nube käväisi virallisissa lonkka-, kyynär - ja selkäkuvissa helmikuun lopussa. Lonkista ja kyynäristä saimme tulokset parissa päivässä, mutta selkälausuntoa odotellaan varmaankin vielä tovi. Kuvanneen ortopedin arvion mukaan selkä on täysin terve, virallisen lausunnon saamme vain välimuotoisen lanne-ristinikaman osalta. Kuvauksen yhteydessä todettiin pentuna vammautuneessa jalassa todennäköinen traumaperäinen patellan luksaatio, jonka pitäisi kuitenkin olla paranemaan päin. Röntgenkuvat, tarkemmat selostukset ja tulokset löytyvät Nuben omalta sivulta.
 

 
29.1.2014
 
Hyvää alkanutta vuotta kaikille!
 
Tammikuun ylivoimaisesti tärkein uutinen oli se, että Helsingin ja Bernin yliopistot ovat yhteistyössä löytäneet lagotoilta erittäin vakavaa neurologista sairautta aiheuttavan geenimutaation, joka on resessiivisesti, eli peittyvästi, periytyvä. Tämä sairaus aiheuttaa vielä tuntemattoman aineen kertymisen kudosten soluihin, mikä johtaa eteneviin neurologisiin ongelmiin ja lopulta koiran eutanasiaan. Tämä uusi geenilöytö on hyvin merkittävä, sillä nyt sairaiden pentujen syntyminen voidaan estää. Helsingin yliopisto lähetti tuloksen tämän sairauden osalta kaikista niistä koirista, joiden näyte oli Helsingin yliopiston geenipankissa tutkimuskäytössä. Meidän koiriemme sekä useiden yhteistyökoiriemme näytteet olivat pankissa, joten saimme hyvin kattavat tulokset. Tässä omien koiriemme kertymäsairaustiedot:
 
Ja ex-sijoituskoiramme Etrusca, normaali
 
Kasvateistamme Putu, Come Se Avrei Freccia Avanti, sai myös oman tuloksen, ja se oli normaali
 
Koska A-pentueen isä Nunki on geenivirheen osalta normaali, ovat seuraavat koirat vanhempiensa perusteella geenivirheen osalta normaalit
 
 
Muista koirista tuli seuraavat tulokset:
 
Jack, normaali
Vespucci, normaali
Morchella, normaali
 
Caran (Etrusca) ollessa geenivirheen suhteen normaali, eivät B-pennutkaan voi olla homotsygootteja alleelin suhteen, eivätkä siis myöskään sairastua kertymäsairauteen.
 
 
 
Kuvassa: Nube, Zeta ja Helga talvitunnelmissa
 
Onnistuimme löytämään Beekkosille mahtavat ja aktiiviset perheet ja pentujen kasvua onkin ollut ilo seurata. Koda-pennun omistaja Anna aloitti Koda-aiheisen blogin, joka löytyy osoitteesta http://annaandthelittlelagotto.blogspot.fi/. Aktiivisista perheistä puheenollen, Todan omistajat lainasivat pyynnöstäni Todan röntgenkuvia Kennelliitosta, jotta sain varmistuksen, ettei sillä ole välimuotoista lanne-ristinikamaa. Kiitos Sinikka ja Tapani, kyllä te olette kasvattajalle suuri ilo! Todan lonkkakuva löytyy nyt sen omalta sivulta
 
Penturumban jälkeen olemme aktivoituneet omien lagottojemme Zetan ja Nuben treenaamisen suhteen ja otimme epävirallisen tavoitteen osallistua tänä vuonna kummankin kanssa tokon alokasluokkaan. Saa nähdä, kuinka käy! Olemme käyneet myös agilitya aloittelemassa talven aikaan, ensin Nuben ja nyt myös vähän Zetankin kanssa. Lisäksi molemmat saavat tehdä vähän kevyitä vetohommia ja vastapainoksi rauhallisempaa doboilua. Lagottojen kanssa on hauskaa etenkin se, että ne omaksuvat nopeasti uudet asiat ja haluavat tehdä kovasti töitä ruuan, lelun ja kehujen eteen. Mutta kouluttajan on syytä olla varsin nopea liikkeissään, koska hidastelu johtaa väistämättä palkkauksen myöhästymiseen ja pahimmillaan aivan väärän asian opettamiseen.
 
Nyt kasvattelemme Zetalle turkkia, jotta se voisi osallistua johonkin näyttelyyn keväämmällä, tiedä vaikka ulkomaille suuntaisimme! Nubelle on varattu luustokuvaus, joten kyllä tässä kaikenlaista jännäämistä riittää edelleen. Hännänhuippu Helga voi ikäänsä nähden oikein mainiosti, se sai lumen tulon jälkeen taas uutta virtaa ja riehuu kuin nuoruusvuosinaan.
 
Ja niin, tänään tuli kuluneeksi tasan viisi vuotta siitä, kun Sera sai Mandaraban-kennelissä R-pentueen. Siispä oikein paljon onnea viidelle viisivuotiaalle; Tessille, Hansulle, Ricolle, Hiskille ja Papulle! Mistylle terveisiä sateenkaarisillalle, ja maailman parhaalle Seralle myös! 
 
 
Kuvassa: Vastasyntyneet Seran pennut v. 2009