28.12.2013
 
B-pentueen naperot ovat nyt onnellisesti uusissa kodeissaan, toivomme jokaiselle pennulle hyvää ja iloista koiranelämää! Jahka ehdin, teen kullekin pennulle oman sivun, johon päivitän niiden kuvia ja tietoja. Tällä hetkellä elämä on kovin hektistä, ettei päivittelyihin tahdo jäädä riittävästi aikaa. 
 
 
Kuvassa: Liina, Gus, Bette, Jena, Koda ja Lulu
 
Päätimme sijoittaa pentueesta Betten (CS Brezza Serale) sen vahvan ja vankkumattoman luonteen vuoksi. Bette muutti Helsinkiin Heli Timosen hoiviin ja parin tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluvat erilaiset koiramaiset harrastukset. Ja eiköhän me myös näyttelykehässä pyörähdetä!
 
Sitten sananen Serasta. Annoimme Seran avattavaksi Helsingin yliopistolle ja samalla tutkimusmateriaaliksi uuden kertymäsairauden selvittämiseen. Seran kirjallinen ruumiinavausraportti ei ole vielä saapunut, mutta sain ennakkoon puhelimitse tiedon, että Seralla oli suolistossa vierasesine, ilmeisesti lelun palanen, joka oli aiheuttanut ohutsuolen kuolion sekä akuutin vatsakalvontulehduksen ja tämän vuoksi Sera kärsi viimeisenä iltanaan suurista kivuista. Ennuste olisi olut joka tapauksessa heikko, joten saimme asian suhteen mielenrauhan, päätös eutanasiasta oli aivan oikea. Lepää rauhassa, hieno ystävä. 
 
Kun vuosi lähenee päätöstään, on aika suunnitella jo vähän seuraavaa. Kotona keskitymme Nuben Ja Zetan kanssa treenailuun (toko, agility, jälki, haku, doboilu) ja osallistunemme muutamiin näyttelyihin sekä omiemme että yhteistyökoiriemme sekä kasvattiemme kanssa. Ensi vuonna meillä tuskin on kotona pentuja, mutta olemme kyllä mukana muutamissa suunnitteilla olevissa projekteissa, näistä sitten lähempänä enemmän tietoa. Luvassa on uusia terveystutkimustuloksia ja toivottavasti myös koekäyntejä. Pitäähän sitä tavoitteita olla!
 
Oikein hyvää, aktiivista ja onnellista alkavaa vuotta kaikille lagotoille perheineen ja erityiskiitos yhteistyö-, sijoitus- ja kasvatinomistajaperheille hienosta vuodesta 2013!
 
27.10.2013
 
Suunnaton suru raapaisi perhettämme viime viikolla, sillä menetimme rakkaan Sera-lagottomme aivan yllättäen. Ystävä, elämän ilostuttaja, opettaja ja upea harrastuskaveri poistui luotamme todennäköisesti tapaturmaisesti, vaikeiden ja hallitsemattomien vatsakipujen vuoksi. Olimme jo aiemmin päättäneet, että Seraa ei enää kiusata isoilla leikkauksilla ja toipilasajoilla, viimeinen iso operaatio tehtiin viime kesäkuussa Seran syötyä lelun palasen. Nyt keskiviikkona vatsan röntgenkuvauksen jälkeen ei olisi ollut muuta vaihtoehtoa kuin kiireellinen avoleikkaus ja mahdollisen vierasesineen/tukoksen poisto. Ja meidän kaunis ja uskollinen Seramme ansaitsi paljon parempaa. Kipeä ja keskivaikeasti nivelrikkoinen vasen lonkka, jonka takia Sera oli kipulääkityksellä, olisi tullut pian mietinnän aiheeksi ja hoitolinjoja olisi pitänyt miettiä todennäköisesti uudestaan. Olimme saaneet jo melkein kolmen vuoden jatkoajan auto-onnettomuuden jälkeen.

Sera saapui silloin kun sitä kaikkein eniten tarvittiin ja poistui kun juhlissa oli vielä hauskaa.

Tätä surun ja ikävän määrää on mahdoton kuvailla. Sera sai nauttia elämästä loppuun asti, juuri niinkuin se itse olisi toivonut. Tärkeintä, että Seralla ei ole enää kipuja eikä vaivoja, se on nyt vapaa. Lupasin Seralle eläinlääkärin lattialla sitä sylissäni silittäessäni, että nyt se saa tyhjentää kaikki roskikset ja syödä loppumattomia herkkuja niin paljon kuin koskaan pystyy. Enää ei ole lukkoja ovissa. Nauti pieni kulta kaikesta, olet sen ansainnut. 
 
 
 
Eilen, Seran lähdöstä hieman yli viikkoa myöhemmin saimme maailmaan odotetut Beekkoset, eli Cicon ja Caran pennut. Tämäkään ei ikävä kyllä ihan surutta sujunut, sillä ensimmäisenä syntynyt kaunis pieni poika ei selvinnyt koettelemuksesta, vaan menehtyi ennen syntymäänsä ilmeisesti hapenpuutteeseen istukan irrottua liian aikaisin. Loput kuusi pentua syntyivät kuitenkin elävinä ja hyvävoimaisina. Nyt pentulaatikossa tuhisee neljä kaunista tyttöä ja kaksi uljasta poikaa. Toivomme pikkuisille paljon voimia kasvuun ja kehitykseen ja Caralle kärsivällisyyttä pesueen kaitsemiseen.
 
 
 
Ja vielä yksi uutinen, se koskee A-pentueemme ainokaista urosta Todaa, virallisemmin Come Se Avresti Scelto Me. Toda kävi MH-luonnekuvauksessa ja suoriutui siitä erinomaisesti. Toda oli ollut kaikesta aivan innoissaan ja välillä, kun tapahtumat eivät olleet edenneet riittävän vauhdikkaasti, oli poju alkanut poika hepuloida ja juosta ympyrää. Se oli leikkinyt sekä kuvauksen alussa että lopussa hienosti testinohjaajan kanssa, eli leikkihalua löytyy. Toda oli ottanut pelokkeet ihan tosissaan, mutta palautunut niistä hienosti, eikä jäänyt menneitä murehtimaan. Hieno Toda, tällaista reipasta ja rehellistä luonnetta toivomme kasvatteihimme jatkossakin!  Ja lämmin kiitos omistajille Todan ilmoittamisesta ja viemisestä luonnekuvaukseen!
 
 
 
 
1.10.2013
 
Iloisia näyttelykuulumisia Hyvinkäältä, jonne lähdimme vähän ex-tempore Zetan kanssa. Kotiintuomisina hieman ehkä yllättäenkin SERT ja ROP -ruusukkeet! Harri Lehkonen kehui erityisesti Zetan reipasta esiintymistä, mutta ei ulkonäöstäkään tällä kertaa puutteita löytynyt.
 
 
 
Zeta osallistuu Spanieliliiton pääerikoisnäyttelyyn Hyvinkäällä 5.10, jonka jälkeen jäämme pentutauolle kaikista joukkotapahtumista.
 
Syksy on kulunut erilaisten koiraharrastusten parissa, niistä uusimpina mainittakoon peltojälki, jota on tehty useamman kerran viikossa pääasiassa Zetan kanssa, mutta ovat Sera ja Nubekin päässeet töihin aina välillä. Zeta on yllättänyt positiivisesti osoittamalla sekä suurta tarmokkuutta että riittävästi malttia suoriutuakseen jo vähän pidemmistäkin, noin 250-askeleen jäljistä. Motivaatio sillä on erittäin korkealla ja ohjaajan pitääkin siksi vähän välillä himmailla, ettei menisi ryysimiseksi. Koska talvi on nyt tulossa, emme vaikeuta hommaa tästä palkka per askel-systeemistä vielä, vaan pitäydymme pohjan rakentamisessa ja keväällä jatkamme uudella innolla ja varaudumme madaltamaan rimaa vielä tästäkin. Jäljestys on herkkä laji ja kiirettä ei sovi pitää. 
 
Tässä pieni videonpätkä Zetan yhdestä viimeviikkoisesta jäljestä, tai oikeastaan sen lopusta. 
 
 
 
 
Ja pentukuulumisia sen verran, että Carahan todettiin tiineeksi ultraäänitutkimuksella puolitoista viikkoa sitten ja nyt mennään jo 40. vuorokaudessa ensimmäisestä astutuksesta. Pentukyselyitä on tullut melko paljon ja saa toki tulla edelleen. Tämä ei ole nopeuskilpailu, vaan kotiehdokkaisiin tutustutaan rauhassa ja katsotaan sitten pentujen synnyttyä ja vartuttua hieman, että mikä pentu olisi sopiva mihinkäkin perheeseen.
 
Cara tulee tänne Kangasalle reilun puolentoista viikon päästä mammalomaa viettämään ja itse jään töistä pois 19.10, kun synnytystä odotellaan tapahtuvaksi 24.10 tienoilla.
 
 
3.9.2013
 
Mollyn Ruotsin valionarvo on nyt vahvistettu. Pikkuinen Molly on nyt siis FI & SE MVA Morchella. Jättionnittelut Tanjalle Kajaaniin!


Molly Gällivare 29.6.2013 SERT & VA-CACIB, tuomarina Kurt Nilsson
 
27.8.2013
 
Jo perinteeksi muodostuneen tapamme mukaan kävimme lagottojen erikoisnäyttelyssä Helsingin Tuomarinkartanolla 17.8.
 
Tällä kertaa mukana olivat A-pennuista Putu ja Zeta sekä tuontipojat Nube (Sveitsi) ja Pucci (Italia). Päivä oli sateinen, mutta varsin lämminhenkinen. Kannustusjoukkoihin liittyivät vielä A-pentujen isä Arttu ja Puccin veli Rossi omistajineen sekä Caran omistaja Suvi. Rossin omistaja Jenni oli suureksi avuksi kehässä, kun hän esitti sekä Puccin että Putun, tästä erityiskiitokset!
 
Pennut ja juniorit tuomaroi Kirsi Nieminen, muut koirat Maria Ceccarelli Italiasta.
 
Pikkupentujen luokassa Nubea kovasti jännitti tuomarin kopelointi, vaikka muuten esiintyminen Jussin kanssa sujuikin hienosti. Arvostelu oli oikeinkin mukava: "Erinomaista tyyppiä oleva urospentu. Erinomaiset rungon mittasuhteet. Hyvä pää ja korvat. Hyvä ylälinja. Eturinta voisi olla hieman selvempi. Erinomainen runko. Erinomaiset kulmaukset. Kauniit sivuliikkeet. Vielä hieman kapea takaa. Tarvitsee hieman lisää itsevarmuutta. Esitetään hyvin."
 
Putua tuomari rokotti hieman liikkeistä, mikäli oikein arvostelusta tulkitsimme, tuloksena avoimesta luokasta EH. Valloittava Pucci ylsi tänäkin vuonna erkkarijoukkiomme parhaaseen sijoitukseen ollen nuorten luokassa neljäs. Zetalle heltisi nuorten luokassa ERI, mutta ei kuitenkaan SA:ta. Italialaiseksi tuomariksi aika tiukka täti tämä Ceccarelli, mutta oikein mukavan oloinen.
 
Seuraavat näyttelysuunnitelmat sijoittuvat Hyvinkäälle 22.9 ja mahdollisesti Helsinkiin joulukuussa. Nyt kuitenkin keskitymme jännittäviin syksyn pentuesuunnitelmiin, sillä Cara on juuri astutettu valloittavalla Cico-pojalla. Asiasta lisää pentusivulla
 
 
15.8.2013
 
Zeta sai peruutuspaikan 4.8 järjestetystä Mäntsälän MH-luonnekuvauksesta ollessaan vain viikon yli 18 kk alaikärajan. Lähtöä piti jännittää edellispäivään saakka, sillä viikkoa ennen kuvausta Zeta sai kaulaansa ikävän oloisen hotspotin ja juoksukin tuntui tekevän tuloaan. Zeta oli kuitenkin kuvausaamuna oma iloinen ja reipas itsensä, joten päätimme lähteä yrittämään. Kuvaus järjestettiin hiekkamontuilla ja päivä oli helteinen; auringonpaisteisella hiekkakentällä lämpötila kohosi varmaan 50 asteeseen. Onneksi järjestäjä antoi luvan juottaa ja kastella koiraa, joten kuumuus ei varmastikaan vaikuttanut paljoa  Zetan suoritukseen.
 
Tässä koko kuvaus videona, kuvaajana sekä videoeditoijana toimi Johanna Helminen. Zetan tulokset löytyvät tekstinä videolta, jotta tulosten ymmärtäminen olisi mahdollisimman helppoa.
 
 
 
Elokuun toisena viikonloppuna kokoonnuimme porukalla Tammelan Rottishoviin vähän treenailemaan ja kuulumisia vaihtamaan. Mukaan pääsivät omien lagottojemme Seran, Zetan ja Nuben lisäksi Putu ja Lilli A-pennuista, niiden emä Cara sekä Caran perheen toinen lagotto Nonna, sekä Italian pojat Cico ja Pucci. Putun "isoveli" briardi Nöyhtä oli myös mukana ja tietysti kaikkien koirien perheet. Tuhannet kiitokset kaikille osallistumisesta, ensi vuonna uudestaan!
 
Elokuun alussa muutti Suomeen pieni italialainen Poldo-pentu, virallisemmin Poldo Di Villa Dei Gruccioni (Leo x Numa, kasv. Francesco Lucarelli). Paljon onnea uuden elämän alkuun Poldolle, toivottavasti tavataan jo ihan tulevaisuudessa!
 
Näyttelykuulumisia sen verran, että pikkuinen Molly ihastutti Iisalmen KV-näyttelyssä tuomaroineen Saija Juutilaisen niin, että tuloksiin kirjattiin ERI SA PN1 ROP CACIB. Mikä parasta, päivän VSP oli saman perheen omistama Omar (Ironpoika) Di Villa Dei Gruccioni, joka sai ensimmäisen sertinsä. Suuren suuret onnitteluhalaukset Tanjalle, Mollylle ja Omarille, olette te aikamoista sakkia!
 
Tulevaisuudesta sen verran, että Zetan ja Nuben kanssa on tarkoitus käydä parissa näyttelyssä loppuvuonna ja jatkaa hyvin alkanutta tottisharjoittelua. Ja nyt on viimein pentusuunnitelmatkin lyöty lukkoon. Toivon mukaan meillä viipottaa pikkulagottoja lokakuun lopulla, päivittelemme pentukuulumisia myöhemmin!

 
 
11.7.2013
Ystävälläni Francescolla on Italiassa pian luovutusiässä olevia pentuja, joista kaksi urosta etsii vielä aktiivista perhettä, mieluiten täältä Suomesta, missä koiria arvostetaan perheenjäseninä ja niiden kanssa touhutaan ja harrastetaan. Minun kauttani saa Francescon yhteystiedot ja käytännön apua, jos urospentu Italiasta kiinnostaa!
 
 
 
11.5.2013
 
Täällä me kotona vietämme hiljaiseloa, kun ison lagottoperheemme jäsenet ahkeroivat kehissä ja kentillä. Vaan mikäpä täällä jännittäessä, toukokuu on ollut varsin antoisa. Mollysta leivottiin Kajaanissa muotovalio sen neljännellä sertillä ja Rossi pokkasi ensimmäisestä Suomen näytelmästään heti sertin ollen samalla rotunsa paras eli ROP.Iloisia uutisia kuului myös Seran tyttären Hansun (Mandaraban Regina Della Sera) näyttelykäynnistä, se sai nyt toisen sertinsä ja lähtee loppukesästä jahtaamaan sitä viimeistä. Onnea matkaan Hansu!
 
Rossi käväisi myös MH-luonnekuvauksessa heti 18 ikärajan täytyttyä saaden hyvin itsensä näköiset tulokset. Rossi pelleili jopa tiukemmissakin paikoissa tavoilleen uskollisena, ja tämä vaikutti muutamiin kohtiin kuvauksessa. MH-luonnekuvaukessa tulokset siis kertovat sen, mitä koira tekee, eikä sitä, miksi se niin tekee. Erityisen ilahduttavaa on etenkin se, että Rossi sai kehuja ihmissosiaalisuudestaan ja tietenkin myös se, ettei se pelännyt laukauksia. Rossi reagoi ärsykkeisiin voimakkaasti, mutta palautui niistä nopeasti, eikä asiat jääneet pidemmäksi aikaa kummittelemaan.
Hienoa aktiivisuutta omistajalta Jenniltä, näistä tunnelmista on hyvä jatkaa eteenpäin! 
 
Kuvassa: Colombo "Rossi" ROP ja SERT (lainattu: Jennin blogi)
 
19.4.2013
 
Saimme valloittavan vahvistuksen koiraporukkaamme, kun 10-viikkoinen pikkumies Nube muutti Sveitsistä Suomeen. Nube on virallisesti Mighty Monegat's Ferdinando Fern ja kasvattajansa on Anna Monegat, jota on paljosta kiittäminen. Pentu vaikuttaa tasapainoiselta ja järkevältä, ja erittäin ihmisläheiseltä ja miellyttämisenhaluiselta kaverilta. Alunperin ajatuksena oli etsiä pojalle sijoituskoti, mutta koska sopivaa kysyjää ei ollut, jäi poika meille kasvamaan. Nubesta enemmän sen omalla sivulla.
 
Sitten vähän terveysasiaa. Kasvattimme Lillin oikea polvi operoitiin Turussa, jotta sen lievä taipumus patellaluksaatioon ei aiheuttaisi sekundaarisia ongelmia, kuten nivelrikkoa. Leikkauksessa syvennettiin telauraa, ja tämänhetkisten tietojen mukaan operaatio sujui hyvin. Vauhdikkaana tyttönä Lilli on toilaillut jalkapakettinsa kanssa, mutta muuten alku on sujunut hyvin ja Lilli on ollut reipas potilas. Toivomme pienelle Lillille pikaista paranemista!
 
Ja viimeiseksi näyttelyjuttuja! Viime viikonloppuna kävimme näytelmöimässä Caran, Zetan ja Todan kanssa Vaasan KV:ssa. Tuomari oli itselleni uusi tuttavuus Pekka Teini, ja täytyy sanoa, että harvoin tapaa yhtä mukavaa tuomaria. Toda ihastutti luonteellaan, rotutyypillään ja pitkillä säärillään sekä hienoilla liikkeillään, tuloksena lopulta ERI SA PU3 ja VA-SERT! Zeta oli tässä vaiheessa rungoltaan ja liikkeiltään vielä liian kehittymätön, ja tuloksena EH/4. Cara sai hienon arvostelun ja ehkä jo vähän totuttuunkin tapaan ERI:n ja SA:n ja tällä kertaa myös VARA-CACIB:in. Oli tosi hauskaa viettää aikaa yhdessä Caran ja Todan perheiden kanssa, kiitoksia hauskasta viikonlopusta! 


 
7.3.2013
 
A-pentujen terveystulokset tulivat Kennelliitosta, lopulliset tulokset olivat:
 
Come Se Avresti Scelto Me "Toda" lonkat B/A kyynärät 0/0
Come Se Avrei Una Marsina "Lilli" lonkat A/A kyynärät 0/0 polvet 0/1
Come Se Avrei Zampe d'Orsa "Zeta" lonkat C/B kyynärät 0/0 polvet 0/0, sydän; ei sivuääniä
 
 
23.2.2013
 
Iloisia pentu-uutisia!
 
Jaskan pentue Fonte Cheri-kenneliin Laukaaseen on syntynyt!
 
Tässä kuvat prinsessoista.
 
   

Yhdistelmä täyttää lagottojen jalostuksen toimintaohjeen. Pennuille etsitään aktiivisia ja mielellään harrastuksista tai näyttelyistä kiinnostuneita koteja.
 
Pennuista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä kasvattaja Annikaan. 
 
Annika Lohva-Laitinen
puh. 0405510532
annika.lohva-laitinen(at)hotmail.com
 
 
Toinen uutinen koskee A-pentuettamme. Kolme pennuista on nyt käynyt lonkka- ja kyynärkuvissa ja näistä kaksi on tutkittu myös polviltaan. Lisäksi Zetalta kuunneltiin sydän ja kuvattiin lanneranka epävirallisesti. Lillin toinen polvilumpio on jonkin verran löysä ja tulos oli sen vuoksi 0/1, mutta lonkat ja kyynärät arvioitiin alustavaksi terveiksi. Zetan polvet olivat normaalit eli 0/0. Zetan vasemmassa lonkassa oli hieman löysyyttä, alustava arvio lonkista C/B. Kyynärät, lanneranka ja sydän olivat Zetalla terveet. Todan kuvannut lääkäri ei ollut antanut alustavaa arviota lonkista eikä kyynäristä, joten nyt ovottelemme virallisia tuloksia.
 
Lämmin kiitos pentujen omistajille hienosta aktiivisuudesta terveystutkimusten suhteen! 
 
 
 
17.1.2013
 
Hyvää kuluvaa vuotta kaikille!
 
Tällä kertaa on kahdenlaisia iloisia uutisia kerrottavana. Ensinnäkin Pepin lonkka- ja kyynärkuvat on arvosteltu Kennelliitossa ja lopullinen tulos oli B/B ja 0/0!
Tulokseen sopii olla muutenkin varsin tyytyväinen, sillä laskelmieni mukaan kahdeksasta tuontikoirasta on nyt kuvattu seitsemän, eli kaikki kuvausikäiset, ja jokainen tuloksella A tai B. Hienoa aktiivisuutta, kiitokset koirien omistajille! 
 
 
 
Pepin lonkka- ja kyynärkuvat on lisätty sen omalle sivulle [linkki].
 
Toinen iloinen uutinen koskee Jaskaa, joka on näillä näkymin tulossa isäksi helmikuun lopulla. Morsian on virallisesti Amerindia ja pentue syntyy Fonte Cheri-kenneliin. Eilinen ultraäänitutkimus varmisti, että pentuja on tulossa. Toivotaan, että kaikki menee loppuun asti hyvin!
 
 
Kuvissa: Jaska 2,5-vuotiaana ja Fanni 8 kk iässä
 
Tässä vielä linkki tulevan pentueen sukutauluun KoiraNetissä {linkki].