Lagotto romagnolo kuuluu FCI:n roturyhmään 8: Noutavat, ylösajavat ja vesikoirat.
 
Lagotto on keskikokoinen ja persoonallisen näköinen italialainen tryffelinetsijäkoira. Suomeen ensimmäiset lagotot saapuivat 90-luvun loppupuolella ja tällä hetkellä Suomessa on lähes 2500 lagottoa. Lagottojen määrä kasvaa n. 300 yksilöllä vuodessa, näistä tuontikoiria on 10-20.
 
Rodun silmiinpistävin tuntomerkki on tiivis, kauttaaltaan kihara karvapeite ja suuri, ruskeansävyinen kirsu. Lagotoilla on neliömäinen tiivis runko sekä pienet, kolmionmalliset korvat. Joskus lagottoa voi olla hankala erottaa sen "serkusta" espanjanvesikoirasta, mutta pääsääntönä sanottakoon, että lagotolla ei saa koskaan olla mustaa pigmenttiä, mustaa karvaa eikä myöskään töpöhäntää. Lagoton kuuluisi olla espanjanvesikoiraa selvästi kevyempirakenteinen, eikä lagoton karvapeite saa koskaan olla nyöriintynyt.
 
Eniten lagottoja on rodun kotimaassa Italiassa, mutta rotu on levinnyt viime vuosikymmeninä myös muihin Euroopan maihin, esimerkiksi Saksaan, Ranskaan, Hollantiin, Sveitsiin ja Pohjoismaihin. Jonkin verran lagottoja tavataan myös Yhdysvalloissa ja Australiassa, mutta toistaiseksi harrastajakunta on niissä melko pieni.
 
 
Kuvassa: Seran tytär Mandaraban Regina della Sera "Hansu" 11 kk
 
Harrastusmahdollisuudet?
 
Lagotto on maailman ainoa tryffelinetsintään erikoistunut koirarotu. Jo pikkupennuilla on luontainen kyky haistella ympäristöään ja etsiä hajujen lähteitä sekä käyttää etujalkojaan maan kaivamiseen. Yllättävää kyllä, myös Suomessa kasvaa joitakin tryffelilajeja ja lagotot ovat kunnostautuneet tryffelikoirina myös täällä. Toki lagoton voi kouluttaa etsimään mitä tahansa sieniä ja kotimaisten sienien etsintä onkin yleistyvä harrastus lagotonomistajien keskuudessa.

Sienestyksen lisäksi lagoton kanssa voi kuitenkin tehdä paljon muutakin. Suomessa lagotot ovat menestyneet hyvin tokossa ja agilityssa; muutamalla koiralla on kilpailuoikeus ko. lajien korkeimmissa luokissa. Lisäksi koe- ja kilpailukäyntejä on tullut myös harvinaisemmissa lajeissa, kuten haku-, jälki- ja rauniokokeissa, vesipelastuksessa ja koiratanssissa. Lagotoilla on oikeus osallistua palveluskoirakokeisiin. Luonnetestissä ja MH-luonnekuvauksessa molemmissa yli 30 lagottoa ja Palveluskoiraliiton käyttäytymiskokeessa n. 35 lagottoa.
 
 
 
MH-luonnekuvaus
 
Tässä tilasto Suomen MH-luonnekuvauksista, tilasto päivitetty 7/2013, lähde KoiraNet.