Suunnitteilla pentue kesälle 2015

 
Galottens Humulus Lupulus
 
 
FI MVA HeW -14 Come Se Avrei Zampe d'orsa
 
 
"Humle"
 
s. 21.9.2008
 
(VDH CH Flavio Clementina V.'t Wie Dach-ie 
 x SE UCH Scheffelfältets Zinnia Delle Fornie)
 
Lonkat: A/A
Silmät: OK (2/2015)
BFJE: normaali
Kertymäsairaus: testitulosta odotetaan
Purenta: leikkaava purenta, täysi hampaisto
 
MH-luonnekuvaus hyväksytty, laukaukset 2
Näyttelyt: SERT
 
Humle on luonteeltaan tasapainoinen, ystävällinen, sosiaalinen ja hyvällä itseluottamuksella varustettu uros. Pentuna se vaati määrätietoista ohjausta ja koulutusta, sillä pentuna ja nuorena koirana se oli melko itsepäinen ja vahvatahtoinen. Hyvällä kasvatuksella siitä kasvoi erittäin helposti käsiteltävä ja kaikin puolin mukava perhekoira. 
 
Humle on on ollut koko ikänsä täysin terve koira; se on käynyt lääkärissä ainoastaan rokotuksilla ja rutiininomaisissa terveystarkastuksissa. 
 
Humle on hieman kookkaanpuoleinen, mutta se omaa kauniit mittasuhteet, upean turkinlaadun ja vahvan, hyvän luuston ja upean pään. Humlella on terveet, yhdensuuntaiset ja tasapainoiset liikeet, hyvä, matala kinner sekä kaunis ylälinja. 
 
Humlella on neljä aiempaa pentuetta. Sen jälkeläisten lonkkatilastot ovat vertaansa vailla. 25 jälkeläisestä kuvattu on 24 kpl. A-lonkkaisia nästä on peräti 21 kpl. B-lonkkaisia on kaksi ja C-lonkkaisia yksi.
 
Lukuisat Humlen lähisukulaiset ja jälkeläiset ovat käyneet aktiivisesti luonnekuvauksissa ja näyttelyissä. 
Tulokset löytyvät Ruotsin Avelsdatasta
 
"Zeta"
 
s. 25.1.2012
 
(FI & EE MVA Nunki x FI MVA Etrusca)
 
Lonkat: C/B (indeksi 100)
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Silmät: OK (1/2015)
Sydän: ei sivuääniä
BFJE: normaali
Kertymäsairaus: normaali
Purenta: leikkaava purenta, täysi hampaisto
MyDogDNA-terveyspassi
 
MH-luonnekuvaus hyväksytty, laukaukset 1
Näyttelyt: Suomen muotovalio, Helsinki Winner 2014
 
Zeta on vauhdikas, sosiaalinen, ystävällinen, vilkas ja sinnikäs lagottotyttö. Olemme harrastaneet sen kanssa esimerkiksi tokoa, hakua, jäljestystä ja agilitya. Zeta on osoittanut sopivasti nöyryyttä ja hyvää ohjattavuutta harrastuksissa. 
 
Zetan parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluvat sen positiivinen asenne kaikkea kohtaan. Se tulee toimeen kaikenlaisten ihmisten ja eläinten kanssa. Ainoastaan pienet, tunkeilevat koiranpennut eivät ole sen mieleen. Kotioloissa Zeta on varsin helppo ja vaivaton koira. Se syttyy kuitenkin työntekoon hetkessä ja on aina sataprosenttisesti mukana kaikessa yhdessä tekemisessä. 
 
Myös Zeta on täysin perusterve koira, jolla ei ole allergioita eikä muita terveysongelmia. Sillä on säännöllinen 9 kk juoksukierto. 
 
Pentue on Zetan ensimmäinen.
 
Zetan molemmat vanhemmat sekä kaksi sisaruksista on käynyt MH-luonnekuvauksessa ja/tai luonnetestissä sekä näyttelyissä. 
 Tulokset löytyvät KoiraNetistä.
 
 
Yhdistelmästä toivomme saavamme reippaita, harrastuksiin soveltuvia ja mukavia lagottoja aktiivisille omistajille. 
Sijoitamme tästä pentueesta 1-2 lupaavinta pentua yhteistyökykyisiin ja harrastuksista kiinnostuneisiin koteihin.
Vastaamme kaikkiin pentuetta koskeviin kysymyksiin mielellämme! 
Varsinaisia varauksia emme ota ennen pentueen syntymää, mutta tutustumme mielellämme kotiehdokkaisiin jo hyvissä ajoin. 
 
 
Periaatteista
 
Lagotto on ollut vuosisatojen ajan vedestä noutava lintukoira ja sittemmin tryffeleitä maasta etsivä ja kaivava sienestäjän apulainen. Vaikka Suomessa kyseisten töiden tarjoaminen lagotoille onkin suhteellisen harvinaista, voi rodun historiassa ylläpidettyjä ominaisuuksia vaalia ja testata muillakin tavoilla, esimerkiksi pelastuskoiralajeissa. Lagoton tulee kyetä pitkäkestoiseen työntekoon sekä fyysisesti että psyykkisesti, mutta sen kuuluu olla myös sopivan nöyrä ja vaatimaton sekä helposti motivoitava ja koulutettavissa oleva koira. Tällainen monipuolisuus on rodun arvokas rikkaus ja se mahdollistaa sopeutumisen monenlaisiin ympäristöihin ja tarkoituksiin.
 
Rotu on vielä erittäin heterogeeninen useiden ominaisuuksien suhteen ja rodussa on ikävä kyllä myös ongelmia etenkin terveyden ja luonteiden osalta. Rotu tarvitseekin kasvattajien yhteistyötä ja rehellisyyttä sekä pyyteetöntä halua tehdä töitä rodun hyvinvoinnin eteen, jotta pahimmilta, koirien terveyteen ja elinikään vaikuttavilta, ongelmilta voidaan tulevaisuudessa välttyä. Uskon avoimuuteen ja rehellisyyteen ja koen kasvattajana kantavani suurta vastuuta rodun tulevaisuudesta. Tarkoitukseni ei ole tuottaa mahdollisimman nopeasti yksittäisiä huippuyksilöitä, vaan tehdä omalta osaltani pitkäjänteistä ja perusteellista työtä niin, että meillä olisi mahdollismman elinvoimainen rotu vielä kymmenien ja satojen vuosien päästä.
 
Käytännössä
 
Seuratakseni luonteita mahdollisimman objektiivisesti käytän kaikki lagottoni joko MH-luonnekuvauksessa tai luonnetestissä ja toivon myös kasvatinomistajiltani samaa. Tutkitutan koirani tärkeimpien perinnölllisten sairauksien osalta hyödyntäen myös geeniteknologian mukanaan tuomia uusia työkaluja. Edellytän kaikilta jalostuskoiriltani perusterveyttä; niillä ei saa olla elämää haittaavia terveys- tai luonneongelmia tai jatkuvaa lääkitystä tai erikoisruokavalioita vaativia sairauksia. Mitä eläinlääkärivapaampi elämä koiralla on ollut, sen parempi.
 
Myös jalostuskoirien lähisuku ja esi-isät ovat tärkeitä, ja pyrin löytämään harvinaisempia ja historiassa vähemmän käytettyjä linjoja ja ottamaan niitä säännöllisesti mukaan kasvatustyöhöni. Harvinaisempien linjojen jalostuskäyttö hidastaa rodun sisäistä sukulaistumista eli ylläpitää geneettistä monimuotoisuutta, mikä nykytiedon mukaan suojaa koiria esimerkiksi autoimmuunisairauksilta. Pyrin tutustumaan käyttämieni sukujen yksilöiden elinikään, sillä korkea elinikä kertoo osaltaan elinvoimasta ja perusterveydestä. Pidän yksittäisten koirien pentuemäärän mahdollisimman pienenä, ja vastaavasti eri jalostusyksilöiden määrän sitä korkeampana.
 
Kenelle?
 
Lagotto sopii parhaiten liikkuvaiselle, huumorintajuiselle ja määrätietoiselle henkilölle, jolla riittää aikaa ja motivaatiota peruskasvatukseen ja koirankoulutukseen sekä jonkin verran myös turkinhoitoon. Koska kasvatan lagottoja rakkaudesta rotuun, toivon pennunostajilta halua pitää kasvattajaan yhteyttä vähintään koko koiran eliniän ajan. Jokainen pentu on minulle hyvin tärkeä ja kuulumisia kasvatinomistajan kanssa vaihtaessani saan myös ensiarvoisen tärkeätä tietoa jalostustyöni tuloksista. Näin pystyn ottamaan edellisten pentueiden hyvät puolet ja ongelmakohdat huomioon seuraavia jalostuspäätöksiäni tehdessäni.