Kutsumanimi: Putu
Isä: FIN & EE MVA Nunki (BB/00, LTE 140+++)
Emä: Etrusca (AA/00, MH hyv.)
Väri: valkoinen-ruskea tan-merkein
Omistaja: Perhe Liinamaa, Santahamina
 
 
 
Terveys:
 
Lonkat: D/D [kuva]
Kyynärät: 0/0 [kuva 1, kuva 2]
Välimuotoinen lanne-ristinikama: symmetrinen [kuva 1, kuva 2]
BFJE: normaali (vanhempien perusteella)
Lagottojen kertymäsairaus: normaali (vanhempien perusteella) Uutta!
Purenta: täysi hampaisto, leikkaava purenta

Kuin minussa olisi nuoli eteenpäin
 
Putu, kaunis merkkivärinen ja tasapainoinen pentu. Se oli pikkupentuna olemukseltaan hyvin rento ja välitön. Jos koirissa olisi ragdolleja kuten kissoissa, niin tämä olisi juuri sellainen. Putu ei sisaruslaumassaan pitänyt turhaa mekkalaa itsestään, eikä se muutenkaan räiskynyt mihinkään suuntaan. Putu kasvoi tasaisesti, söi hyvin ja viihtyi erinomaisesti myös omissa oloissaan. Juuri näiden syiden takia Putulle oli hieman hankala keksiä osuvaa ja kuvaavaa nimeä. Sen väritys oli kuitenkin muista sen verran selvästi poikkeava, että lähdin hakemaan vastausta siitä. Katselin vastasyntyneen pennun mönkimistä ja siinä se yhtäkkiä oli; selässä on ruskeita läiskiä, jotka muodostavat selkään suuren eteenpäin osoittavan nuolen, kuin nuoli eteenpäin.
 
 
 
Putu asuu Santahaminan sotilasalueen vieressä ja saakin kuulla päivittäin erilaisten aseiden pauketta ja muita sodankäyntiharjoituksia. Koirakaverina Putulla on maailman vahvahermoisin Nöyhtä-briardi. Ja vahvoja hermoja Putun kanssa tarvitaankin, sen verran hanakka tämä natiainen on haastamaan kaveria painiin ja muuhun hauskanpitoon. Uusimpana kokeiluna Putu on ryhtynyt hajutunnistusommiin ja on osoittanut lajissa hyviä kykyjä. 
 
 
Kuvassa: Putu 6kk iässä
 
Putu on ollut ensimmäisen elinvuotensa muuten terve koira, mutta aivan pikkupentuna se jouduttiin leikkaamaan suolitukoksen vuoksi. Leikkaus meni hyvin ja pentu toipui nopeasti. Tämä Putun taipumus pureskella ja niellä tavaroita on aiheuttanut omistajille päänvaivaa, mutta jospa ikä toisi järkeä tullessaan. 
 
Viralliset terveystutkimukset olivat Putun osalta hieman murheelliset, kun lonkat arvioitiin Kennelliitossa D/D:ksi ja selästä löytyi sen lisäksi symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama. Lonkat ovat kuitenkin "puhtaat" mataluudestaan ja hienoisesta löysyydestään huolimatta, ja välimuotoinen nikama on yleensä melko harmiton löydös, joten olemme toiveikkaita, ettei kummastakaan ole Putulle koskaan harmia. Kannustamme kaikkia lagotonomistajia tutkituttamaan koiransa lannerangan virallisesti nyt, kun se viimein on mahdollista, jotta saamme tietää, kuinka paljon välimuotoisia nikamia rodussa on. Kun näin saamme asiasta lisää tietoa, vpystymme paremmin selvittämään, voiko asiaan vaikuttaa jalostuksen keinoin.
 
Näyttelyt:
 
2 x EH