"Nube"
 
uros
s. 25.1.2013
Isä: Rambo (HD A/A PL 0/0 JE --)
Emä: Mighty Monegat's Aislinn The Fairy  (HD B/B, PL 0/0, JE --)
 
Nube 1 v 8 kk (kuva: J. Helminen)

Tämä koirapoika on kuin kohtalon silmänisku. Olin jo edellisvuonna kiinnostuneena tutkaillut pentujen isän, Italiasta aikuisiällä Sveitsiin muuttaneen Rambon sukutaulua ja terveystietoja ja nyt, kun Rambo sai ensimmäisen pentueensa upean tryffelikoiran (Iork) tyttären Linnyn kanssa, ei tätä pentuetta voinut mitenkään sivuuttaa. Rambo on vielä nuori uros, mutta esimerkiksi isänsä Buk on edelleen 11 vuoden iässä tehnyt useita eccellente-tuloksia tryffelikokeissa.
 
Nube oli pentueensa ihmisläheisin ja miellyttämisenhaluisin pentu. Luonteeltaan leikkisä, vähän pellemäinen ja ilkikurinen, ei lainkaan totinen eikä riidanhaluinen. Suurinta onnea sille tuo ihmisen kanssa yhdessäolo. Se on kasvatuskodissaan tutustunut tryffelipuuhiin ja tätä työtä tullaan varmasti jatkamaan.
 
Nube 6 kk 
 
Nube on edelleen hyvin ihmisläheinen, leikkisä ja miellyttämisenhaluinen nuorimies, ehkä hieman lyhytjänteinen, mutta äärimmäisen yritteliäs ja oppivainen. Sen kanssa treenaaminen etenee varsin nopeasti ja Nube kestää myös paljon toistoja. Nube oli pentuna melko jännittynyt kohdatessaan vieraita, tungettelevia ihmisiä, ja vaati oman aikansa ja tapansa ennen lähempäää tutustumista. Nyt reilun vuoden ikäisenä se menee pienen tutustumishetken jälkeen ihmisten syliin rapsuteltavaksi, ja epävarmuus on vähentynyt merkittäväst, kehitys parempaan suuntaan näyttää jatkuvan edelleen. Nube on uroksille ominaiseen tyyliin aika uppiniskainen kaveri, joka yrittää kiellettyä asiaa sata kertaa uudelleen.
 
Nube on ollut ilahduttavan perusterve koira. Sillä ei ole ollut yhtään korva- tai silmätulehdusta eikä iho- tai suolisto-ongelmia, poislukien yksi tarttuva mahatauti, jonka sairastivat yhtäaikaa kaikki koiramme. Tapaturmilta emme ikävä kyllä ole tämän kohnaajan kanssa välttyneet, sillä Nube kaatui ja väänsi takajalkansa pihamme portaiden väliin 5 kk iässä, minkä jälkeen se kiljuen roikotti jalkaansa, ja sama toistui lievempänä muutamia kertoja jälkeenpäin juoksemisen tai pomppimisen yhteydessä, viimeisen kerran n. 7 kk iässä. Ortopedi Juha Kallion arvion mukaan patella on onnettomuudessa luksoitunut ja pehmytosat (jänteet, lihakset) samalla venähtäneet, ja myöhemmät oireet johtuivat siitä, etteivät kudokset pitäneet patellaa riittävän hyvin paikoillaan. Jäimme odottamaan pennun kasvua ja jalan lihasten kehittymistä ja toivomaan, että jänteet ja lihakset napakoituvat itsestään normaaleiksi kehityksen myötä, ja näin onneksi kävikin. Virallisessa polvitutkimuksessa 1 v 10 kk iässä molemmat patellat olivat täysin normaalit (ortopedi Anssi Tast).
 
Nube on virallisesti selkäkuvattu 13 kk iässä. Selkä todettiin muutoin täysin terveeksi (ei epämuotoisia tai välimuotoisia nikamia), mutta ristiluun keskiharjanteessa on pieni painauma S1-S2 haarakkeiden välissä ja S1:n haarake on hieman matala. Ristiluun runko on kuitenkin oikein luutunut. Lausunnon antanut Kennelliiton eläinlääkäri kertoi tämän asian olevan hieman tulkinnanvarainen ja muutos on joka tapauksessa lievistä lievin. LTV1 on muutenkin sikäli rajatapaus, että sitä käsitellään useissa välimuotoisen lanne-ristinikamiin liittyvissä tutkimuksissa harmittomana muutoksena, jonka yhteyttä varsinaisiin välimuotoisiin nikamiin ei ole todettu. (lähde 1, lähde 2, lähde 3)
 
Nuben päälajiksi näyttää tulevan toko ja toivon mukaan myös jäljestys. Se nauttii myös tryffelinetsintäpuuhista, joten treenailemme myös tryffeleillä ajoittain. Se löysi ensimmäiset luonnontryffelinsä ollessaan 1,5-vuotias, joten tämäkin ura näyttää lupaavalta. Aloittelemme myös agilityn alkeita. 
 
 
Terveys:
 
Lonkat: A/A [kuva]
Kyynärät: 0/0 [kuva vasen, kuva oikea]
Selkä: LTV1 (lievä) [kuva: kaularanka, rintaranka, lanneranka]
Silmät: OK (10/2014) 
Uutta!
Polvet: 0/0 Uutta!
BFJE: normaali
Lagottojen kertymäsairaus: normaali
Purenta: leikkaava, täysi hampaisto
Hyperurikosuria: normaali
 
Muuta: 
 
Näyttelyt: EH
 
Näyttelyarvosteluita:
 
"Hyvät mittasuhteet. Hyvä pää ja ilme. Hyvä kaula, hieman laskeva ylälinja. Hyvä runko ja luusto. Tasapainoisesti kulmautunut. Liikkuu hyvällä askeleella sivulta, melko leveästi edestä. Hyvä karvanlaatu sekä kiharat. Saisi olla itsevarmempi." - Vesa Lehtonen
 
 
Nube 6 kk